Mat glas op maat laten maken

Wat is mat glas?

Binnendeur in melkglasMat glas kent een aantal verschillende benamingen, denk maar aan melkglas, satijnglas of gezuurd glas. Mat glas kenmerkt zich door haar typisch uitzicht: het glas is niet helder maar het laat toch nog licht door.

Het glas wordt veel toegepast op plaatsen waar privacy belangrijk is en waar de inkijk beperkt dient te worden. Mat glas is niet 100% doorzichtig, het is verkrijgbaar in verschillende gradaties van doorzichtigheid. Dankzij het procédé is mat glas makkelijk te personaliseren.

Mat glas is verkrijgbaar als gewoon vlak enkel glas en als veiligheidsglas. ( gehard mat glas / gelaagd mat glas / gehard - gelaagd mat glas )

Hoe bekomt men mat glas?

Het mat effect bekomt men door de toepassing van enkele bewerkingen:

 1. Zuren: er wordt een zuur op het glas toegepast waardoor het ondoorzichtbaar wordt maar zeer glad. Een andere benaming voor gezuurd glas is ook wel satijnglas, frost glas en etsglas.

 2. Stralen: er wordt een straalmiddel op het glas toegepast waardoor het mat wordt. Het oppervlak is een stuk minder glas dan bij gezuurd glas. Dankzij het stralen is het mogelijk om allerlei tekeningen en dessins in het glas te maken. Je kan het glas personaliseren met een logo of tekening.

 3. Folie: mat glas kan ook bekomen worden door een matte (kleur)folie op het glas aan te brengen. Meestal wordt de folie tussen 2 verlijmde glasplaten geplaatst en kan het mat glas direct gebruikt worden als veiligheidsbeglazing.

Glazen kantoordeur in mat glas

Afmeting en dikte

Mat glas kan je in verschillende diktes bestellen of kopen. De meest voorkomende diktes zijn:

 • 4 mm mat glas
 • 6mm mat glas
 • 8mm mat glas

Toepassing mat glas

Soorten mat glas

Mat glazen keukenkastdeur

Melkglas op maat gesneden

Alle melkglas kan op maat van de klant gesneden worden. Alle vormen zijn mogelijk, denk maar aan het vierkant, rechthoek, rond of ovaal.

Afwerking melkglas

Melkglas laat zich makkelijk bewerken. De randen en hoeken van melkglas kunnen op verschillende manieren afgewerkt worden. Je kan opteren voor mat glas met rechte hoeken maar ook met schuine hoeken of mat glas met ronde hoeken. Er kunnen gaten en uitsparingen geboord of gefreesd worden. De randen van het glas kunnen op verschillende manieren geslepen worden.

Bewerkingen

 • Mat glas scherp afslijpen of afsnijden;
 • Mat glas vlak mat slijpen;
 • Mat glas RPP slijpen;
 • Mat glas facet slijpen;
 • Mat glas met gekapte randen;
 • ...

Personalisatie en toepassing

Bepaalde delen van een glasplaat kunnen door middel van zandstralen, zuren of het aanbrengen van een vinylfolie volledig op maat van de klant gemaakt worden. Denk maar het gebruik in de badkamer. De glazen douchedeur in mat glas of gedeeltelijk in mat glas / stroken. Of de douchewand in mat glas. Ook glazen schuifdeuren in mat glas laten voldoende licht door maar beperken de inkijk.

Ook glazen wanden zoals glazen kantoorwanden worden van een gezandstraald logo of matte strook voorzien om doorloop te voorkomen. De balustrade van een dakterras of een balkon kan uitgevoerd worden in matte beglazing om de inkijk te beperken. Mat glas wordt ook veel toegepast bij trappen en loopglas. Om inkijk te beperken worden glazen vloeren en traptreden in glas in mat glas geplaatst. Ook in de tuin wordt mat glas veel toegepast als tafelblad of als glazen schuifdeur in mat glas van een veranda of terrasoverkapping.

Prijs mat glas

We kunnen enkel richtprijzen per m² meegeven aangezien alles op maat wordt gesneden, geslepen en gefreesd. We raden aan om een vrijblijvende offerte aan te vragen om de juiste prijs te kennen.

Glas Dikte Prijs
Enkel mat glas 4mm €50 / m²*
Enkel mat glas 6mm €70 / m²*
Enkel mat glas 8mm €80 / m²*
Gehard mat glas
4mm €100 / m²*
Gehard mat glas
6mm €130 / m²*
Gehard mat glas
8mm €160 / m²*

* Prijzen zijn inclusief BTW, exclusief opmeten, leveren en plaatsen.

Mat glas op maat laten maken?

Vergelijk hier de prijzen via een offerte-aanvraag. Start uw offerte