Soorten glazen balustrades

Glazen binnenbalustrade in gekleurd glas

Om mensen tegen vallen te beschermen wordt gebruik gemaakt van glazen balustrades of de borstwering in glas. Er bestaan zeer veel soorten balustrades voor tal van toepassingen waardoor ze meestal op maat gemaakt. worden. Het glas dat gebruikt wordt kan een structurele functie hebben maar ook louter als vulelement gebruikt worden tussen balusters en balustradeprofielen. Van zodra de valhoogte groter is dan of gelijk is aan 1m dient een borstwerking geplaatst te worden, dit in zowel particuliere als openbare gebouwen maar ook in kantoren en bedrijven.

Glazen balustrades voor binnen

Voor binnen wordt de binnenbalustrade vooral geplaatst op traptreden. De glazen trapleuning fungeert voor de gebruiker van de trap als valbescherming én doet dienst al leuning. Maar ook voor een vide of overloop dient een balustrade geplaatst te worden. Je kan opteren om een handgreep te plaatsen of ze greeploos te plaatsen maar dan worden vette vingers extra zichtbaar. Je kan de bovenzijde van de borstwerking afwerken in inox, RVS, aluminium of hout. Er wordt steeds gebruik gemaakt van veiligheidsglas.

Soorten balustrades in glas

Glazen balustrades voor buiten

Voor buiten wordt de buitenbalustrade vooral geplaatst voor hoge ramen die geopend kunnen worden. Buiten doen ze dienst als borstwering om vallen te voorkomen. Ook de buitentrap, balkon ( Frans balkon )  en dakterras kunnen omrand worden met een glazen borstwering, zeker als ze openbaar toegankelijk worden gemaakt. Belangrijk is om voor buiten de juiste materialen te gebruiken. Het dienen duurzame en slijtvaste materialen te zijn. Aluminium glasbalustrades of stalen glasbalustrades zijn daarom zeer geschikt voor buiten. Best worden dergelijke balustrades voorzien te worden van een volledige omranding met profiel, om te voorkomen dat er vocht tussen de verschillende glaslagen kan indringen en delaminatie optreedt. Voor buiten wordt bijna altijd gelaagd veiligheidsglas gebruikt.

Bevestiging glazen balustrade

De balustrade kan op een aantal manieren bevestigd worden tegen een bruikbare constructie:

 • Ingeklemd glas
  De glazen panelen worden ingeklemd in een u-profiel uit staal of aluminium. Het profiel kan in de grond weggewerkt worden waardoor er geen omranding meer zichtbaar is. Het profiel wordt in de chape van de vloer weggewerkt. Een tweede oplossing is om de glasklem op de bestaande vloer te plaatsen. Hierbij is de glasklem wel zichtbaar.

 • Glasleuning met balusters
  De glasplaten worden d.m.v. met glasklemmen tussen de balustraden of paaltjes geplaatst en zijn zeer geschikt voor balustrades dewelke een hoge windbelasting dienen te verdragen ( bvb aan de kust). De windbelasting per m² zal de maximale afmeting van het glas bepalen en wat de tussenafstand van de paaltjes is.

 • Glasleuning met glasbouten
  Het glas wordt d.m.v. puntbevestigingen aan de zijkant van de draagvloer of trapboom bevestigd.

Indien gewenst kan het glas al dan niet verkleefd worden tegen binnenzijde of buitenzijde van de balusters.

Extra opties

Ook de glazen borstwering kan je uitrusten met een aantal opties zoals:

 • LED-verlichting;
 • bovenop gemonteerde of ingeschroefde handgreep;
 • extra klaar of zelfreinigend glas;
 • glasranden blinkend of mat geslepen;
 • te verkrijgen in gelakt of geanodiseerde uitvoering;
 • ...

Prijs balustrades in glas

De prijs is sterk afhankelijk van een aantal factoren zoals het type balustrade ( binnen- of buitengebruik ), de afmetingen, soort inklemming, type glas, al dan geen balusters, hoogte van plaatsing...

Prijsvoorbeeld

Glazen balustrade in stalen glasklem

 • Plaats: eerste verdiep / dakverdiep
 • Glas: 88.2 - Helder glelaagd
 • Afwerking: RP geslepen
 • Type montage: glazen glasklem op maat ( later weg te werken met bepleistering, hout, gyproc, aluminium... )

Prijs: +/- € 500 / m²*

* Prijs exclusief BTW, inclusief levering en geplaatst.

Glazen balustrade opbouw (met paaltjes)

 • Plaats: eerste verdiep / dakverdiep
 • Glas: 88.2 - Helder glelaagd
 • Afwerking: RP geslepen
 • Type montage: aluminium u-profielen + paaltjes

Prijs: +/- € 250 / m²*

* Prijs exclusief BTW, inclusief levering en geplaatst.

Gratis offerte

Glazen baluster kopen of bestellen? Wens je de prijzen te ontvangen, vraag dan eerst een vrijblijvende offerte op maat aan. U ontvangt de prijzen volgens type, afmetingen, afwerking en soort glas.

Glazen balustrade op maat laten maken?

Vergelijk hier de prijzen via een offerte-aanvraag. Start uw offerte